Centre de zi pentru copii



Centre de zi pentru copii

In cadrul acestui proiect, copiii vulnerabili și fără îngrijiri adecvate au acces la îngrijiri individuale, bazate pe nevoi, si demonstrează creșterea bunăstării emoționale, abilităților de învățare, rezultatelor și încrederii în sine.

Datorita instruirilor organizate pentru părinți, este consolidată îngrijirea parentală și sistemele familiale, contribuind la reducerea abuzului și neglijarea copiilor. Părinții demonstrează schimbări de atitudine și comportament, care favorizează protecția copiilor împotriva violenței, abuzurilor, neglijării sau exploatării; astfel încât copiii se percep ca trăind acasă într-un mediu pozitiv și sigur.

Caritas Moldova oferă dragoste copiilor din Republica Moldova prin cele 4 centre de zi pentru copii: Rașcov, Râbnița, Sloboda Rașcov si Petropavlovca.

  • Rașcov

Perioada de activitate:  2000 – prezent;

Partener: Parohia romano-catolică  „Sfântul Caetan”, Rașcov;

Scop: Integrarea socială a copiilor din familii social-vulnerabile din satele Rașcov, Caterinovca și Iantarnoe, r. Camenca prin oferirea oportunităților de dezvoltare alternative.

Beneficiari: 45 de copii cu vârsta cuprinsă între 7-18 ani, din satele Rașcov, Caterinovca şi Iantarnoe, r. Camenca.

Donator: Caritas Austria

Activități: Asistență pedagogică la îndeplinirea temelor pentru acasă; Consultare individuală/in grup si suport psihologic pentru copii si părinți; Sesiuni „SOLE”; Sesiuni de informare in protecția copiilor si dezvoltarea abilitaților de viață; Lecții de limba engleza; Lecții de etica si eticheta; Cerc de teatru social; Atelier de croitorie/lucru manual; excursii, tabere de vară, competiții sportive; Training-uri pentru părinți, pentru a îmbunătăți relația părinte-copil și comunicarea acestora; Prânz pentru copii;

„Ajutarea familiilor și lucrul cu copiii la Parohia „Sfântul Caetan” a început în 1997.

La început, asistența a fost oferită sub formă de prânzuri calde pentru școlarii din satele Rașcov, Katerinovca și Iantarnoe, precum si pentru preșcolarii din grădinițele din aceste localități. Acest ajutor era oferit datorită eforturilor starețului parohiei, maicilor care lucrau în parohie și enoriașilor.

Începând cu anul 2000, a fost înființat Centrul de zi pentru copii Rașcov. De atunci, serviciile centrului au fost dezvoltate, incluzând și activități suplimentare interesante după școală, care în tot acest timp s-au schimbat și s-au adaptat nevoilor copiilor. Începând cu anul 2000, toate activitățile Centrului de zi pentru copii sunt susținute de Caritas Moldova.”

Coordonatorul centrului, Iulia Ivanova

  • Petropavlovca

Perioada de activitate:  2001 – prezent;

Partener: Parohia romano-catolică  ;

Scop: Integrarea socială a copiilor din familii social-vulnerabile prin oferirea oportunităților de dezvoltare alternative.

Beneficiari: 30 de copii cu vârsta cuprinsă între 7-18 ani, din satul Petropavlovca, r. Sangerei.

Donator: Caritas Austria

Activități: Asistență pedagogică la îndeplinirea temelor pentru acasă; Sesiuni „SOLE”; Sesiuni de informare in protecția copiilor si dezvoltarea abilitaților de viață; Lecții de limba engleza; Atelier de lucru manual; excursii, tabere de vară, competiții sportive; Training-uri pentru părinți, pentru a îmbunătăți relația părinte-copil și comunicarea acestora; Prânz pentru copii;

  • Râbnița - proiect încheiat 

Perioada de activitate: 2003- 2020

Partener: Parohia Romano-Catolica „Sfântul Iosif”, or. Râbnița

Scop: Prevenirea abandonului școlar, integrarea socială a copiilor din familii vulnerabile din or. Râbnița, socializarea copiilor instituționalizați și a copiilor rămași fără tutelă din cauza migrației părinților.

Beneficiari: 30 de copii din familii social – vulnerabile, cu vârste cuprinse între 7-16 ani.

Donator: ERSTE Foundation, Komensky Fond, Caritas Viena

Activități: Asistență pedagogică la îndeplinirea temelor pentru acasă; Consultare individuală/in grup si suport psihologic pentru copii si părinți; Sesiuni „SOLE”; Sesiuni de informare in protecția copiilor si dezvoltarea abilitaților de viață; Atelier de croitorie/lucru manual; Jocuri interactive, excursii, tabere de vară, competiții sportive; Training-uri pentru părinți, pentru a îmbunătăți relația părinte-copil și comunicarea acestora; Prânz pentru copii;

În 2003, la inițiativa Parohiei Romano-Catolice Sf. Iosif, în or. Râbnița a început munca de reeducare şi resocializare a  copiilor  cu probleme de comportament şi a adolescenților delicvenți.  Caritas Moldova a deschis în luna octombrie un Centru de zi pentru copiii aflați în situație de risc, provenind din familii vulnerabile. 

„Istoria centrului de zi pentru copii este foarte strâns legată de Parohia Sf. Iosif a Bisericii Catolice. În timpul construcției casei și bisericii parohiale (1992-2003), enoriașii au organizat o mică bucătărie pentru muncitori într-un garaj temporar. În acea perioadă, după prăbușirea Uniunii Sovietice, oamenii au început să fie înconjurați de sărăcie. Din acest motiv, mulți au început să apeleze la Biserică pentru ajutor. Starețul a ajutat cât a putut: mâncare, îmbrăcăminte, încălțăminte.

Fonduri pentru aceste nevoi erau primite de la Congregația Preoților Inimii lui Iisus din Polonia.

Și acesta a fost începutul activității sociale a Parohiei. De-a lungul timpului, în 1995, administratorul apostolic al Bisericii Catolice, Monseniorul Anton Cosa, a format Caritas Moldova. Din acel moment, asistența celor in nevoie a fost posibila datorită noilor sponsori, donatori, precum și pregătirea personalului și a unei infrastructuri adecvate (o bucătărie, clase de studiu, o sală de sport, un teren de sport), prin diferite proiecte sociale: Cantina sociala, Copiii străzii.

 În iarna anului 2001, câțiva copii au apelat la parohie pentru ajutor, cerând haine și mâncare, copiii erau murdari și îmbrăcați în haine ponosite. Părintele Tadeusz a arătat compasiune si copiii au fost hrăniți si îmbrăcați in haine calde, iar o lună mai târziu au fost găsiți alți opt copii care trăiau în canalizare. Acești copii erau din diferite țări din Moldova, Kazahstan, Transnistria, copii ce din anumite motive au ajuns in strada, fara locuințe. În apropierea parohiei era o casă abandonată. Împreună cu copiii casa a fost redecorata și ei au fost cazați in ea. Din fericire, oaspeții de la Caritas Luxembourg care au vizitat parohia au luat parte la ajutorarea copiilor, au cumpărat lenjerie de pat și produse alimentare.

După ce au aflat despre ajutorul caritabil, din ce în ce mai mulți copii și adulți au început să solicite suport. În această situație, am fost nevoiți să deschidem o cantina sociala. Beneficiarii cantinei erau copiii străzii, tineri dependenți de droguri și copiii care se angajau în prostituție. Ulterior, in 2015, cantina a fost transformată in centrul de zi pentru copii „Speranța” cu susținere financiara din partea Komensky Fond, ERSTE Stiftung, Caritas Viena si Caritas Austria, si cu susținere in implementare de Caritas Moldova.

Găsind la Centru atenție si grijă, lucruri care le-au lipsit în familie, copiii s-au atașat foarte curând de personalul de aici. Treptat, copiii şi-au schimbat comportamentul defectuos, fiind antrenați în activități interesante şi utile pentru ei. Pe parcursul activității, Centrul a contribuit si la integrarea socială  a  elevilor din internat.

   Dea lungul anilor, centrul „Speranța” a fost îmbunătățit și reînnoit anual cu un număr mare de copii, orfani, copii din familii disfuncționale, familii cu venituri mici și adolescenți dificili; cat si cu activități diverse care vizează asistența socială și psihologică copiilor și părinților acestora. Datorită muncii enorme a directorului, coordonatorului, profesorilor, psihologului, copiii au primit si continua sa primească ajutor, protecție, atenție si dragoste.”

Coordonatorul centrului, Anna Oleinic

„Aș dori să exprim profundă recunoștință tuturor membrilor personalului și donatorilor care susțin centrul pentru copiii„ Speranța ”din Râbnița. Am beneficiat de serviciile centrului în urmă cu zece ani, dar îmi amintesc în continuare toată dragostea și sprijinul primit acolo. A fost o oportunitate excelentă pentru dezvoltarea și educația mea. Am fost ajutat la studii și mi-am făcut foarte mulți prieteni. În acest moment, locuiesc și lucrez la Moscova. Am o viață minunată, iar centrul și parohia au jucat un rol important în creșterea mea. ”

O scrisoare primita de la un fost beneficiar ai centrului pentru copii din Râbnița

  • Sloboda Rașcov - proiect încheiat 

Perioada de activitate: 2001- 2020

Partener: Parohia romano-catolică „Sfânta Marta”, s. Slobozia-Rașcov, r. Camenca

Scop: asigurarea accesului la educație preșcolară copiilor din localitățile unde nu există grădiniță; Integrarea socială a copiilor din familii social-vulnerabile prin oferirea oportunităților de dezvoltare alternative

Beneficiari: 12 copii cu vârsta cuprinsa intre 1,6 si 3 ani, 15 copii cu vârsta cuprinsa intre 7-16 ani, din s. Slobozia-Rașcov, r. Camenca

Donator: Caritas Viena

Activități:

- organizarea activităților didactice și de dezvoltare intelectuală, jocuri instructiv-educative pentru preșcolari; asigurarea alimentației copiilor; instruirea continuă a personalului; lucrul cu părinții, organizarea excursiilor pentru copii şi părinții lor;

- consultare individuală/in grup si suport psihologic pentru copii de 7-16 ani si părinți; sesiuni de informare in protecția copiilor si dezvoltarea abilitaților de viață; lecții de eticheta; lecții de limba engleza; excursii, tabere de vară, competiții sportive; training-uri pentru părinți, pentru a îmbunătăți relația părinte-copil și comunicarea acestora;

În anul 2001, în cadrul Parohiei Romano-catolice “Sf. Marta”, în s. Sloboda-Rașcov a fost creat un centru de zi pentru copii. Instituția preșcolară lipsind totalmente din această localitate, părinții angajați în serviciu își lăsau, de cele mai multe ori, odraslele acasă, fără supraveghere.  Astfel, la inițiativa Parohului local şi  la cererea unui grup de părinți  a fost deschis centrul pentru copii, cu program în prima jumătate a zilei, beneficiarilor  fiindu-le asigurată şi alimentația pentru perioada aflării lor în centru.  În calitate de educatori au fost angajate doua călugărițe, care au promovat un program educațional interactiv. Grație Caritas Moldova, Centrul s-a  dezvoltat permanent.  În 2012, cu sprijinul Caritas Luxemburg, Caritas Viena și Kindersmissionswerk, au fost îmbunătățite condițiile în spațiile destinate activităților, regimul alimentar. Manifestându-se grijă și pentru formarea cadrelor, din 2012, centrul cunoaște o  dezvoltare progresivă și înregistrează performanțe remarcabile.

„Istoria Centrului pentru copii Sloboda-Rașcov începe în 1997. Pe vremea aceea în sat nu exista deloc grădiniță. Dar atunci erau multe familii tinere, în special mame, care lucrau la școală și la orfelinat. Mamele nu aveau unde să-și lase copiii de vârstă preșcolară și s-au adresat către parohul local Părintele Henry cu o solicitare de a-i ajuta la rezolvarea acestei probleme.

La nivel local,  s-a organizat o cameră mică pentru copiii de 4-6 ani, și o bucătărie, unde copiii primeau o gustare ușoară în timpul șederii lor de patru ore la Parohie. Copiii erau supravegheați de călugărițe, care organizau jocuri educative pentru ei, le comunicau despre valorile spirituale și îi hrăneau. Produsele alimentare erau aduse de părinți și de parohul bisericii.

În această formă, grădinița a activat până în 2002. Copiii la acea vreme frecventau Centrul cate 8-12 ore. Din 2002, datorită faptului că existau mai mulți copii, grădinița a fost transferată în casa în care locuiau călugăritele, până atunci construcția casei fiind finalizată. Numărul copiilor a crescut însă mai mult în fiecare an și a apărut nevoia unei încăperi speciale pentru Centrul de zi pentru copii și nevoia pentru personal suplimentar.

Datorită interesului și sprijinului părintelui Dmitri Zelinsky, la acea vreme preot al parohiei, pregătirea documentelor a început în 2010 și a fost scris un proiect pentru construirea unei mansarde pentru grădiniță. Mulțumită sponsorilor Caritas Luxembourg, până în 2012, Grădinița s-a mutat într-o nouă cameră la mansardă, adaptată pentru a oferi servicii de înaltă calitate copiilor, cu mobilier nou și condiții excelente pentru copii.

Din 2012, au fost adaptate standardele de educație preșcolară si Centrul pentru copii a început să funcționeze ca instituție cu drepturi depline pe lângă parohia Sfânta Marta. În 2014, Centrul era vizitat de 32 de copii, acesta fiind cel mai mare număr de copii din istoria grădiniței „Soare”.

În 2014, la inițiativa parohiei, a fost trimisă o solicitare către autoritățile publice din raionul Camenca, de organizare a unei grădinițe publice în sat, întrucât grădinița Parohială nu putea găzdui toți copiii doritori. Și în 2017, a fost deschisa grădinița publica în sat, care putea fi frecventata de copiii între 3 și 6 ani.

Începând cu anul 2018, grădinița parohiala accepta copii mici între 2 și 3 ani, in număr de până la 15 copii.

Din 2020, Centrul și-a extins activitățile, fiind organizate cursuri de „Etica și psihologia educației familiei” și „Limbă engleză” pentru 18 copii.

Mărturiile copiilor despre aceste lecții arată clar că le plac cursurile și obțin multe avantaje pentru ei înșiși:

 „Îmi place să particip la cursuri de etică despre educația familiei, să vorbesc cu copiii și să-mi împărtășesc sentimentele. Am acumulat multe cunoștințe pentru mine, în special relațiile cu semenii, învăț multe despre mine și despre ceilalți ”(Sasha).

„Îmi place foarte mult cursul de limbi străine, am devenit mai interesat de aceasta limbă și a devenit mai accesibila pentru mine” (Aliona).

Mulțumim tuturor colegilor din Caritas Moldova, sponsorilor Caritas Viena, Caritas Luxembourg, Kindersmissionswerk, pentru oportunitatea de a implementa proiecte de caritate la Parohia „Sfânta Marta”. Nimic nu rămâne fără urmă. Munca investită și sârguința, finanțele, faptele bune și dragostea vor rămâne în fiecare inimă.

MULTUMESC din partea tuturor celor care beneficiază de proiecte și tuturor celor care lucrează pentru aceste proiecte!!!!”

Coordonatorul centrului, Oxana Oleinic

Este bine ca astfel de instruiri pentru părinți sunt organizate, deoarece ni se pare că știm totul despre creșterea copiilor noștri, iar atunci când primim informații noi, există posibilitatea de a ne privi din exterior și de a înțelege că facem multe greșeli în relațiile cu copiii noștri. Cât de important este să știi acest lucru când ești un părinte tânăr, când copiii sunt mici, să-i crești cât mai bine și fără a-i răni, pentru a preveni multe greșeli. Vin aici pentru a afla cum să mă comport cu copiii mei pentru a nu le face rău.

După instruiri, mult timp, pot comunica mai calm și mai productiv cu copiii. Îmi este mai ușor să ii înțeleg. Am învățat să las toate aceste lucrări casnice interminabile și să merg la seminarele pentru părinți, pentru că este mai important și pot oferi mai mult copiilor mei ”.

Din cuvintele recunoscătoare ale Mariei, mama unui copil ce frecventează grădinița din Sloboda-Rașcov

Donatorii

Coordonator de proiect

Diana Antir
Diana Antir Coordonator proiect Caring

Fundația de Binefacere Caritas Moldova

 

078800537 diana.antir@caritas.md
motto
Motto: Zâmbetul este limbajul universal al bunatatii!

Caritas în acțiune

Fii bun acum!

Donează