SAFE



SAFE

Proiectul SAFE (SAFE Assistance for Elderly), este un proiect specializat în îngrijiri medicale la domiciliu, și îngrijiri medico-sociale.

Acest proiect reprezintă un model de succes de îngrijire a pacienţilor la domiciliu, fapt care se datorează unei experienţe vaste în domeniu a personalului medical calificat.

Anual în cadrul acestui proiect beneficiază de asistență medicală și comunitară cca 250 beneficiari, cu vîrsta peste 65 ani cu afecțiuni severe.

Criteriile de includere în proiect sunt:

  • Vîrsta peste 65 ani
  • Afecțiuni cronice cu grad de imobilizare la pat
  • Maladii oncologice
  • Maladii după ictus, etc.
  • Pacienții singuratici, care nu au persoane pentru îngrijire

În prezent acest serviciu se oferă în 5 Centre Medico-sociale: Chişinău, Stîrcea (r-ul Glodeni), Rașcov (R-ul Camenca), Rîbnița.

Proiectul se desfășoară în 4 regiuni ale Republicii Moldova (Chișinău, Glodeni (Stîrcea), Ribnița și Rașcov

În Centrele medicale de zi, beneficiarii pot primi consultații medicale, se măsoară tensiunea arterială, glicemia sîngelui. Beneficiarii au diverse activități și le sunt oferite diverse servicii de igienă personală, (duş, spălarea lenjeriei), comunicare, kinetoterapie, diverse activități creative.

Metode de realizare:

  1. Este încheiat contract cu beneficiarii proiectului, care prevede acordarea gratuită a serviciilor social-medicale în conformitate cu prescripțiile medicului de familie ori medicului specialist.
  2. Se acordă servicii de menținere a curățeniei la locul de domiciliu al pacientului, igiena corporală, schimbul și spălatul lenjeriei de corp și de pat (în cadrul Centrelor sau la domiciliu), transportarea pacientului la asociația teritorială a medicilor de familie sau la biserică.
  3. Fiecare Centru este dotat cu un cabinet de proceduri, unde pacienții pot primi ajutor medical primar, li se pot controla coeficienții vitali (tensiunea arterială, temperatura, nivelul glicemiei).

Avem o echipă de medici şi asistente medicale calificate, cu experienţă de lucru, dăruire şi profesionalism.

 

Poporul Austriac continuă să susțină mai mult de 10 ani Caritas Moldova în servicii de îngrijire medico-sociale la domiciliu. Astfel, la moment, Caritas Moldova implementează două proiecte finanțate de Ministerul Federal Austriac al Afacerilor Sociale, Sănătății, Îngrijirii și Protecției Consumatorilor și Caritas Viena: ”Inovație pentru Sănătate” (MoH) și ”Asistență sigură pentru vârstnici ” (SAFE). Ambele proiecte au scopul de a contribui la îmbunătățirea calității vieții a peste 500 de beneficiari din mun. Chișinău și suburbiile lui (comunele Stăuceni, Bubuieci și Bîc); s.Grigorăuca, r-n Sîngerei; s. Stârcea, r-n Glodeni; orașele Tiraspol și Râbnița; s. Rașcov, r-n Camenca. 

În cadrul proiectelor sunt acordate servicii de îngrijire medico-sociale la domiciliu prin echipe mobile instruite, inclusiv consultații de telemedicină; furnizarea de pachete alimentare, articole de igienă și echipamente de protecție individuală pentru a satisface nevoile de bază ale beneficiarilor, precum și comunicarea riscurilor pentru sănătatea publică pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la măsurile de protecție legate de pandemia Covid-19. În centrele medicale de zi, beneficiarii primesc consultații medicale, participă la diverse activități și le sunt oferite servicii de igienă personală, comunicare, kinetoterapie, activități creative, transportarea pacientului la asociația teritorială a medicilor de familie sau la biserică. 

La fel, în cadrul proiectelor sunt consolidate sistemele locale de sănătate prin creșterea cunoștințelor personalului, voluntarilor și altor părți interesate locale. Aceasta include o serie de sesiuni de instruire adaptate nevoilor identificate, discuții la mese rotunde între experți abordând probleme precum prestarea serviciilor de îngrijire la domiciliu, telemedicina, inclusiv reabilitarea și protejarea post-Covid-19. Pentru a asigura o accesibilitate sporită a beneficiarilor la serviciile de îngrijire și de a implementa un mecanism transparent în managementul serviciilor au fost promovate procese de digitalizare prin dezvoltarea unei baze de date.

Donatorii

Coordonator de proiect

motto
Motto:

Caritas în acțiune

Fii bun acum!

Donează