Notice: Undefined index: subalias in /var/www/vhosts/caritas.md/httpdocs/views/news.php on line 11

10 mai 2022 - 27 ani în slujba carității



10 mai 2022 - 27 ani în slujba carității

Au trecut deja 27 de ani de la acel îndepărtat 10 mai 1995 când, din voința și prin strădaniile Preasfințitului Anton Coșa s-au pus bazele Fundației de Binefacere „Caritas Moldova”, al cărei scop a fost, este și va fi de a arăta prin faptă, așa cum ne îndeamnă Sfânta Scriptură, că „Deus caritas est – Dumnezeu este iubire” (In 4,17). De atunci, pe cuprinsul Bisericii noastre locale, Caritas Moldova s-a străduit mereu să fie ceea ce Sfântul Părinte Papa Francisc a numit, adresându-se membrilor Caritas Internationalis, „mâna iubitoare a Bisericii”, devenind, în Dieceza de Chișinău, mâna iubitoare a păstorului nostru întinsă celor mai mici frați ai Isus, flămânzi, însetați, goi, în captivitate cu trupul sau cu sufletul, bolnavi, bătrâni, singuratici, neșcolarizați, orfani, văduve, celor aflați la marginea societății și pe care, societatea consumistă și, de multe ori, egoistă, îi ignoră sau le dă cu piciorul ca unui obiect lipsit de valoare și importanță.

„Mâna iubitoare a Bisericii” însă se îndreaptă tocmai spre aceștia, pentru că, în ochii lui Dumnezeu Iubire, orice om este prețios, orice om are valoare și demnitate, pentru că orice om este rodul iubirii Preasfintei Treimi. Iar întrebarea: „Unde-l putem găsi pe Dumnezeu” își află cel mai concret răspuns pe fețele acestor oameni. Nu în zadar spunea sfântul Vincențiu de Paul, un mare sfânt al milostivirii, că dacă i-ar fi să aleagă între rugăciune și a merge să facă o faptă de caritate, nu va ezita să o aleagă pe a doua, pentru că, spunea el: „Nu-l abandonez pe Dumnezeu pentru Dumnezeu”.

Acesta este crezul care călăuzește de 27 de ani activitatea Caritas Moldova și, după cum ne îndeamnă sfântul Paul: „Cine se laudă, în Domnul să se laude!” (2Cor 10,17), ne „lăudăm” și noi în Domnul cu toate acțiunile noastre pe care, grație lui Dumnezeu, am reușit să le realizăm pe parcursul anilor, dar mai ales în ultima perioadă, caracterizată nu de puține provocări și dificultăți.

De asemenea, merită să ne aducem aminte, după acești 27 de ani, de toata Dragostea, Atenția și Grija pe care echipa Caritas Moldova, împreună cu voluntarii și partenerii noștri, le-au oferit celor mai vulnerabili dintre cei vulnerabili din Republica Moldova. Ne amintim cu drag și de cei pe care i-am servit în toți acești ani și care ne-au energia și dorința de a merge mai departe cu misiunea nobilă pe care ne-am asumat-o.

Merită să subliniem că au fost multe provocări în toată această perioadă pe care am reușit să le transformăm în programe și proiecte de succes datorită partenerilor noștri.

Echipa Caritas Moldova își propune să continue oferirea de servicii integrate de calitate celor mai sărmani dintre noi și sperăm să devenim din ce în ce mai buni împreună cu ei și pentru ei, în spirtul carității, al solidarității și al dragostei de aproapele!

La final, recunoscători lui Dumnezeu pentru această vârstă, fie ea și fragedă, îi aducem prinosul nostru de laudă pentru că a deschis mereu inimile atâtor și atâtor binefăcători fără de care nu am putea să întindem această mână iubitoare. Îi mulțumim și Preasfințitului Anton Coșa nu doar pentru că este părintele Caritas Moldova, ci și pentru sfatul lui de păstor și pentru sprijinul și interesul de care dă dovadă față de această fiică a sa.