Notice: Undefined index: subalias in /var/www/vhosts/caritas.md/httpdocs/views/news.php on line 11

Caritas Moldova susține Ucraina

Încă din primele ore ale agresiunii ruse, cca. 457.129 de refugiați au trecut în Moldova, pe teritoriul Republicii Moldova au rămas cca. 86.400 de cetăţeni ucraineni. De la începutul crizei, Caritas Moldova a oferit asistență umanitară critică și cuprinzătoare, lucrând pentru a-i servi pe cei nou sosiți. Caritas Moldova și-a concentrat serviciile integrate asupra persoanelor extrem de vulnerabile (EVIs - mame singure cu copii, vârstnici bolnavi și singuri, persoane cu dizabilități, romi).

Misiunea noastră desfășoară activități în toată Republica Moldova; sediul se află în Chișinău, str. Gheorghe Asachi 30/1, unde zece angajați gestionează Răspunsul la Urgență la nivel național și oferă zilnic asistență umanitară persoanelor vulnerabile care solicită ajutor imediat.

La începutul conflictului, Caritas Moldova a sprijinit comunitățile locale eficientizând posibilitatea de a primi un număr mare de refugiați. Caritas Moldova a asigurat logistica și materialele pentru electricitate și încălzire pentru 48 de corturi pentru refugiați la granița Palanca. O activitate importantă în desfășurare este livrarea de mese calde în mai multe centre de plasament pentru refugiați (mai mult de 56.496 de mese calde refugiaților în 6 centre).

Caritas Moldova a lucrat pentru a ajuta ucrainenii vulnerabili să își satisfacă nevoile esențiale și să le ofere condiții demne de viață. Caritas Moldova a deschis imediat (27 februarie) un centru de cazare pentru refugiați la Chișinău cu o capacitate totală de 130 de locuri. Cu sprijinul extraordinar al Episcopiei Catolice de Chișinău, Caritas Luxembourg, Luxembourg Development & Aid, Educational Fides Center, Casa Providentei Charity Foundation și Caritas Slovenia și Ministerul Afacerilor Externe din Slovenia, Caritas Moldova a reușit să ofere servicii integrate pentru peste 800 de refugiați ucraineni. Echipa acestui centru este formată din 15 angajați (directori de program, asistenți sociali, lucrători medicali, educatori, consilier juridic, contabili, bucătari și personal de curățenie) și 20 de voluntari permanenți.

Cu sprijinul valoros al Caritas Austria, am reușit să deschidem un al doilea centru de refugiați cu o capacitate de 40 de persoane în Ungheni (în incinta Parohiei Catolice Sf. Ana). Echipa Caritas Moldova din acest centru pentru refugiați este formată din șapte angajați. În ambele centre pentru refugiați administrate de Caritas Moldova în Chișinău și Ungheni, oferim servicii integrate pentru 170 de refugiați zilnic: cazare, trei mese calde zilnice, produse de igienă, îngrijire medicală, suport psiho-emoțional, suport social, servicii de integrare, acces la informație, servicii educaționale, consultanță juridică, servicii educaționale în cadrul Colțurilor Copilului și spații dedicate copiilor. Peste 800 de beneficiari au beneficiat de servicii integrate.

Ca parte a Proiectului  Slujire pentru sănătatea mintală, Caritas Moldova s-a mobilizat pentru a oferi sprijin psihologic și emoțional. Am organizat un grup de voluntariat format din 130 de psihologi voluntari cu diferite domenii de experiență. Serviciile pe care le-am oferit refugiaților de la începutul conflictului sunt:

• Ajutor emoțional în centrele pentru refugiați.
  • Sedinte psihologice individuale pentru refugiati.
  • Activități de agrement și culturale pentru copii.
  • Excursii pentru familiile refugiate.
  • Pregătirea unei infrastructuri educaționale pentru copiii care doresc să-și continue activitățile academice (tot în legătură cu profesorii ucraineni).

O mie cinci sute una de beneficiari au primit sprijin psiho-emoțional. De Paște, Caritas Moldova a lansat o campanie flash pentru copiii refugiați pentru a oferi cadouri de Paște. 50 de copii ucraineni au primit dulciuri, jocuri, cărți și materiale creative.

Ca parte a Programului de asistență în numerar al UNHCR, Caritas Moldova a reușit să deschidă șase centre de numerar locale și regionale. Au fost angajați o sută de noi membri ai personalului, inclusiv 7 ucraineni. Grantul lunar în numerar de persoană este de 120$; la începutul lunii mai, peste 40.500 de persoane/15.000 de gospodării au primit asistență în numerar. 4,7 milioane USD au fost distribuite în parteneriat cu UNHCR, CRS și Diaconia. În plus, s-a oferit asistență în numerar pentru 1200 de familii gazdă din Republica Moldova (175 euro pe lună, ca plată unică).

Refugiaților care întâmpină probleme și trebuie să aștepte mai mult de trei săptămâni înainte de a-și încasa banii, primesc vouchere de cumpărături pentru alimente și produse de igienă.
Caritas Moldova a primit donații în natură de la parteneri externi: Caritas Trento, Caritas Lituania, Guvernul României, Morton și Partner din Elveția și persoane private din Moldova, România și Germania. Deja 1224 de beneficiari au primit sprijin esențial: alimente, îmbrăcăminte, produse de igienă, rechizite și jucării. Refugiaților li se oferă informații detaliate despre incluziunea socială, posibilitățile de angajare și îngrijirea sănătății.

Provocări pentru personal și voluntari: birocrația din instituțiile publice încetinește importul de ajutor umanitar, epuizarea echipei și a voluntarilor, scăderea entuziasmului voluntarilor etc. Creșterea numărului de moldoveni vulnerabili care solicită sprijin social și financiar (de asemenea, legat de situații severe). creșterea prețurilor) - aceasta necesită eforturi dublate ale personalului și voluntarilor. O provocare este să respectăm toate procedurile organizatorice impuse de donatorii noștri și, în paralel, să răspundem în mod adecvat și la timp la nevoile urgente ale ucrainenilor vulnerabili. O altă provocare majoră a fost găsirea, în scurt timp, a unui număr mare de angajați care să îndeplinească cerințe specifice și să reziste presiunii lucrului cu refugiații vulnerabili, respectând, în același timp, cerințele de salvgardare CI. Lipsa de pregătire a voluntarilor pentru acordarea primului ajutor psiho-social (PFA), în special copiilor cu nevoi speciale poate fi considerată o altă provocare; așa că am organizat imediat un training off-line despre PFA, o supervizare și patru sesiuni de ameliorare a stresului pentru mai mult de 30 de voluntari.

Mărturii: Un veteran în vârstă într-un scaun cu rotile fără picior a fost găzduit în Centrul pentru Refugiați Caritas/Fides. Și-a pierdut fiii gemeni în război după bombardarea Kievului și și-a pierdut apartamentul, chiar și mașina echipată pentru nevoi speciale. Pe lângă faptul că i s-a prescris un tratament medical complex, era deprimată și avea mare nevoie de comunicare cu oamenii. Voluntarii Caritas i-au oferit zilnic sprijin psiho-emoțional timp de trei săptămâni. Beneficiarul este foarte recunoscător voluntarilor pentru sprijinul acordat. Ea a subliniat că centrul de plasament are condiții excelente, mâncare delicioasă și infrastructură adecvată pentru persoanele cu nevoi speciale.