Notice: Undefined index: subalias in /var/www/vhosts/caritas.md/httpdocs/views/news.php on line 11

Cum să menținem sănătatea mintala la locul de muncă



Cum să menținem sănătatea mintala la locul de muncă

1. Vorbește despre sentimentele tale

A vorbi despre sentimentele dumneavoastră vă poate ajuta să vă mențineți sănătatea mintală și să faceți față momentelor în care vă simțiți tulburat. A vorbi despre sentimentele tale nu este un semn de slăbiciune; face parte din asumarea controlului asupra bunăstării tale și din faptul că faci tot ce poți pentru a rămâne sănătos. Poate fi greu să vorbești despre sentimente la locul de muncă. Dacă aveți colegi cu care puteți vorbi sau un manager care vă întreabă cum vă simțiți la ședințele de supervizare, acest lucru vă poate ajuta foarte mult. Identificați o persoană cu care vă simțiți confortabil și care vă va sprijini. Poate doriți să vă gândiți la ceea ce doriți să dezvăluiți, cui și când ar putea fi un moment și un loc potrivit pentru a face acest lucru. Dacă sunteți deschis cu privire la ceea ce simțiți la locul de muncă, mai ales dacă sunteți un lider, acest lucru i-ar putea încuraja și pe ceilalți să facă același lucru. Dacă nu vă simțiți capabil să vorbiți despre sentimentele  la locul de muncă, asigurați-vă că există cineva cu care puteți discuta despre presiunile  - partenerii, prietenii și familia.

2. Păstrați-vă activi

Exercițiile fizice regulate vă pot crește stima de sine și vă pot ajuta să vă concentrați, să dormiți bine, să arătați bine și să vă simțiți mai bine. A face exerciții fizice nu înseamnă doar a face sport sau a merge la sală. Experții spun că majoritatea oamenilor ar trebui să facă aproximativ 30 de minute de exerciții fizice cel puțin cinci zile pe săptămână. Încercați să faceți din activitatea fizică care vă face plăcere o parte din ziua dumneavoastră. Este posibil să aveți o slujbă fizică, cum ar fi construcțiile sau predarea - veți observa, dacă sunteți bolnav din cauza unei accidentări sau a unei boli fizice, cât de repede începe să vă fie afectată starea de spirit din cauza schimbării nivelului de activitate. Dacă lucrați într-un birou, poate fi foarte important să ieșiți la o plimbare sau să participați la un curs la prânz, sau să faceți exerciții înainte sau după serviciu pentru a vă relaxa în timpul zilei sau pentru a crea un spațiu între timpul de lucru și timpul personal.

3. Mâncați bine

Ceea ce mâncăm poate afecta modul în care ne simțim atât imediat, cât și pe termen lung. O dietă care este bună pentru sănătatea fizică este bună și pentru sănătatea mentală. Poate fi dificil să păstrați un model sănătos de alimentație la locul de muncă. Mesele regulate, plus multă apă, sunt ideale. Încercați să planificați orele de masă la locul de muncă - aducând mâncare de acasă sau alegând opțiuni sănătoase atunci când cumpărați prânzul. Încercați să vă îndepărtați de birou pentru a mânca. Ați putea încerca să înființați un club de prânz la locul de muncă - unde vă adunați pentru a împărți mesele și a încerca lucruri noi. În perioadele aglomerate sau în perioadele în care vă simțiți deprimat sau stresat, încercați să reduceți sau să renunțați la cofeină și la zahărul rafinat. Asigurați-vă că aveți la îndemână fructe/legume și gustări, cum ar fi nuci sau amestecuri de fructe de pădure, care să vă ofere nutrienți. Fiți conștienți de faptul că unele persoane consideră că mâncatul în public la locul de muncă este foarte stresant din cauza unor tulburări alimentare trecute sau actuale - așa că, dacă cineva nu vrea să vină la mesele de lucru sau face alegeri alimentare diferite la birou, nu faceți comentarii și nu puneți presiune asupra lui să se alăture.

4. Păstrați legătura

Relațiile sunt esențiale pentru sănătatea noastră mintală. Lucrul într-o echipă care ne sprijină este extrem de important pentru sănătatea noastră mentală la locul de muncă. Nu avem întotdeauna posibilitatea de a alege cu cine să lucrăm, iar dacă nu ne înțelegem cu managerii, colegii sau clienții, acest lucru poate crea tensiuni. S-ar putea să fie nevoie să practicați mai multă autoîngrijire în aceste momente, dar poate că trebuie, de asemenea, să abordați dificultățile. Există mai multe sfaturi în acest sens în ghidul nostru despre relații. Politica la locul de muncă poate fi o adevărată provocare atunci când avem probleme de sănătate mintală. Poate fi util să găsiți un mentor sau un mic grup de colegi de încredere cu care să puteți discuta despre sentimentele legate de muncă - pentru a vă verifica simțurile și a vă ajuta să depășiți provocările. Încercați să vă asigurați că vă păstrați prieteniile și relațiile de familie chiar și atunci când munca este intensă - echilibrul între viața profesională și cea privată este important, iar experții consideră acum că singurătatea poate fi la fel de dăunătoare pentru sănătate ca fumatul sau obezitatea.

5. Luați o pauză

O schimbare de peisaj sau o schimbare de ritm este bună pentru sănătatea ta mentală. Poate fi o pauză de cinci minute din ceea ce faci, o carte sau un podcast în timpul navetei, o pauză de prânz de jumătate de oră la serviciu sau un weekend în care să explorezi un loc nou. Câteva minute pot fi suficiente pentru a vă destresa. Oferiți-vă puțin "timp pentru sine". Dacă angajatorul dvs. oferă zile de sănătate mintală - concediu discreționar pentru a vă îngriji de starea dvs. de bine - luați-le și asigurați-vă că le folosiți bine. Somnul este esențial pentru sănătatea noastră mentală. Ascultați-vă corpul. Fără un somn bun, sănătatea noastră mintală are de suferit, iar concentrarea noastră se duce la vale... Poate fi greu să vă luați concedii și timp liber de la serviciu. Când suntem stresați, poate părea și mai greu să ne luăm pauzele la care avem dreptul - atunci când avem cea mai mare nevoie de ele. Încercați să vă planificați perioadele de concediu pe parcursul anului, astfel încât să aveți întotdeauna o pauză pe care să o așteptați cu nerăbdare. Atunci când sunteți în concediu sau acasă, rezistați tentației de a vă conecta la serviciu. Dacă vă dați seama că nu vă puteți rupe, poate fi un semn că ar trebui să vă reexaminați volumul de muncă pentru a gestiona stresul.

6. Acceptă cine ești

Cu toții suntem diferiți. Este mult mai sănătos să accepți că ești unic decât să îți dorești să semeni mai mult cu altcineva. Faptul că te simți bine în pielea ta îți sporește încrederea de a învăța noi abilități, de a vizita locuri noi și de a-ți face noi prieteni. O bună stimă de sine vă ajută să faceți față atunci când viața ia o întorsătură dificilă. Fiți mândru de cine sunteți. Recunoașteți și acceptați lucrurile la care poate nu vă pricepeți, dar concentrați-vă și asupra a ceea ce puteți face bine. Dacă există ceva la tine însuți pe care ai vrea să îl schimbi, sunt așteptările tale realiste? Dacă sunt, lucrați pentru a realiza schimbarea în pași mici. Acceptarea de sine și îngrijirea de sine pot fi foarte dificile atunci când aveți o problemă de sănătate mintală - o provocare continuă la care oamenii trebuie să lucreze. Poate fi tentant să investești totul în construirea stimei de sine în jurul succesului la locul de muncă. Acest lucru înseamnă adesea că persoanele cu probleme de sănătate mintală dau totul la locul de muncă și sunt foarte performante. De asemenea, se creează riscul ca atunci când lucrurile merg prost, când se fac greșeli sau când este necesară o schimbare, oamenii să o ia personal.