Notice: Undefined index: subalias in /var/www/vhosts/caritas.md/httpdocs/views/news.php on line 11

Tulburări de alimentație la copii și adolescenți



Tulburări de alimentație la copii și adolescenți

 

Tulburările de alimentație sunt boli  complexe. Multe lucruri contribuie la dezvoltarea lor. Mass-media face ca slăbiciunea să pară fermecătoare și dezirabilă, dar oamenii nu dezvoltă tulburări de alimentație pentru că încearcă să atragă atenția sau să arate ca modelele de modă. Tulburările de alimentație pot avea efecte foarte grave și dăunătoare asupra tinerilor și a familiilor acestora. Tinerii cu tulburări de alimentație sunt adesea singuri și îngroziți. Familiile adesea nu știu ce să facă. Poate exista o întârziere între debutul unei tulburări de alimentație și decizia de a căuta ajutor. Persoana cu probleme se poate simți din ce în ce mai izolată. Ea poate crede că ceilalți nu o pot înțelege sau ajuta.

Anorexia nervoasă 

- Are o greutate sub cea normală și, de obicei, are o pierdere continuă în greutate, deoarece limitează consumul de alimente. 

- Poate face exerciții fizice excesive pentru a arde caloriile nedorite. 

- De obicei este preocupată de mâncare și se gândește constant la alimentație și la calorii. Poate găti pentru alții. 

- Poate dezvolta ritualuri în jurul alimentelor și a mâncării, cum ar fi tăierea alimentelor în bucăți mici și consumul îndelungat. 

- Are adesea o tulburare a imaginii corporale. Se simte grasă și se poate vedea astfel chiar și atunci când este foarte slabă. 

- De obicei, are modele de gândire nerealiste. "Totul va fi bine atâta timp cât sunt slabă".

Bulimia nervoasă

Caracteristica principală a acestei tulburări de alimentație este reprezentată de excesele alimentare regulate, urmate de eforturi de compensare sau de prevenire a unei posibile creșteri în greutate. 

O persoană cu bulimie nervoasă: 

- Simte o pierdere a controlului asupra mâncării și se teme că nu se va putea opri. 

- Poate încerca să evite creșterea în greutate prin comportamente de purjare, cum ar fi exercițiile fizice viguroase sau postul. 

- Se încadrează, de obicei, într-un interval de greutate medie, deși greutatea poate fluctua foarte mult în timp.

Ce cauzează aceste tulburări de alimentație? 

Multe lucruri contribuie la apariția unei tulburări de alimentație: Factori individuali .Tânărul aflat la risc este adesea perfecționist și se simte de mult timp "nu suficient de bun".  Are o stimă de sine scăzută și se îndoiește de sine. Este posibil să nu cunoască cel mai bun interval de greutate pentru sine  și să folosească "cifrele" de greutate pentru a măsura ceea ce simte despre sine. Este sensibilă la nevoile celorlalți, dar are dificultăți în a vedea și a vorbi despre propriile nevoi și sentimente. 

Factori familiali

Familiile nu sunt cauza tulburărilor alimentare. Cu toate acestea, modul în care comunică membrii familiei poate fi un factor care contribuie la apariția lor. Pe măsură ce o familie încearcă să facă față unei tulburări alimentare, comunicarea poate deveni tensionată și explozivă.

Factori culturali 

Acești factori includ numeroasele presiuni cu care se confruntă femeile și bărbații în societatea noastră. De exemplu, ne așteptăm ca femeile să fie atrăgătoare și asertive. Le încurajăm să își găsească o carieră și, în același timp, să fie "super-mame". Și peste tot în jurul nostru, mesajul de pe coperțile revistelor, din filme, de la televizor și de pe panourile publicitare este "subțirele este frumos". Așadar, nu este neobișnuit ca o tânără să-și dorească să fie slabă și să decidă să slăbească. La început, este posibil ca prietenii și familia să încurajeze și să sprijine dieta. Dar, dietele pot duce la o tulburare alimentară gravă la o persoană tânără cu alți factori de risc.

Recuperarea din tulburările de alimentație 

Cu ajutorul tratamentului, majoritatea persoanelor cu tulburări de alimentație se recuperează bine, așa că este important să aveți o atitudine pozitivă în ceea ce privește propria călătorie de recuperare. Cel puțin 50% dintre persoanele cu bulimie nervoasă sau tulburare de alimentație compulsivă se recuperează complet cu tratament. Poate dura ceva timp pentru a vă însănătoși - poate până la cinci ani dacă aveți anorexie nervoasă. Pentru unele persoane, tulburarea de alimentație ar putea reveni pentru o perioadă de timp (de exemplu, în timpul unei perioade de stres). Deoarece este nevoie de timp pentru a vă recupera, este important să stabiliți o relație continuă cu un profesionist din domeniul sănătății în care aveți încredere și în care aveți încredere.

Care este tratamentul pentru tulburările de alimentație? 

Tratamentul pentru tulburările de alimentație implică o alimentație sănătoasă împreună cu îngrijiri medicale și tratament psihologic. Unor persoane li se pot prescrie, de asemenea, medicamente.

Sursa: https://keltyeatingdisorders.ca/wp-content/uploads/2016/03/kelty_eatingdisorders_oct2012_web_final.pdf